Förbered er på många fästingar

Förbered er på många fästingar

januari 1, 2019 0 Av admin

Då vintern i år hittills har varit ovanligt mild och med tanke på att våren nog kommer tidigt så kommer det blir ännu mer fästingar än vanligt ute. Larver och nymfer blir aktiva så fort det blir 7-8 grader utomhus och de fullvuxna redan vid 5-6. Alltså förstår man redan där att det kommer krylla av fästningar så det gäller att vara extra uppmärksam.

Hund

Det lättaste sättet att få bort de fästingar som har bitit sig fast på din hund är att antingen använda sig av en pincett eller av en fästingborttagare. När du upptäcker en fästing så försök att ta bort den direkt och spola ned den i toaletten. Ett tips är också att söka igenom hunden innan du går in i huset. De kan nämligen krypa runt ett bra tag innan de sätter sig och risken blir då större att fästingarna droppar av inomhus och sätter sig på dig själv.

Borrelia tar oftast ett eller ett par dygn att överföras från en fästing. TBE och anaplasmos går snabbare och kan däremot överföras nästan direkt efter bettet.

1000% fler fästingar

Känner du att mängden fästingar har ökat markant den senaste tiden så har du helt rätt. Idag finns det nämligen runt 10ggr fler än vad det fanns för bara 20 år sedan.

Sjukdomar kopplade till fästningar

Ditt husdjur kan få borrelia och även infektionssjukdomen granulocytär anaplasmos av fästingar. Den sistnämnda gör så att hundar får feber, tappar aptiten, blir trötta, avmagrar, får ont i leder samt blir vingliga och stela.

Om din hund drabbas av borrelia så märks inte symptomen av fören fyra till sex veckor efter den fått smittan. Sjukdomen är bakteriell och risken att få den ökar ju längre fästingen får sitta kvar. Många djur visar inte ens upp några symptom alls på smittan.