Konsumentköplagen tar nu hundarnas parti

Konsumentköplagen tar nu hundarnas parti

november 22, 2018 0 Av admin

Nyligen har riksdagen och regering kommit med ett besked om att de ska se över konsumentköplagen när det kommer till levande djur. Det var en klar majoritet i riksdagens civilutskott som tog beslutet att regering måste se över vad som gäller vid köp av levande djur i konsumentlagstiftningen. Främst inom Sverige men också gällande hela EU.

Man med hund

En hund är inte en tvättmaskin

Som det ser ut i lagstiftningen idag så är levande djur som vilken annan köpbar vara som helst. I och med detta så är det alltså samma regler och lagar som gäller när du handlar en tvättmaskin som när du köper en hundvalp. Något som lägger oerhört stort ansvar på uppfödaren av hunden i jämförelse mot konsumenten. Exempelvis så måste uppfödaren bevisa att de fel som finns inom sex månader inte fanns vid köptillfället om köparen kräver det. Något som känns rätt absurt när det kommer till levande djur.

Ett exempel på vad detta har bidragit till är att inom veterinärvården har riskkapitalister över 60 & av marknadsandelen i Sverige. Vilket får priserna för vården av djur att öka enormt varje år. Dessa höga kostnader landar då ofta på uppfödaren trots att en hund förändras från dag till dag. Det är näst intill omöjligt att bestämma vad som gjorde en hund sjuk och när den blev det. Ingen skulle gå tillbaka till blomsterbutiken runt hörnet för att sina tulpaner börjat sloka efter två veckor och kräva säljaren på massa pengar.

Beskedet gläder Svenska Kennelklubben

Tillsammans med Hästsportens nationella stiftelse har Svenska Kennelklubben försökt att få upp frågan på tal i flera år nu. Att beskedet nu äntligen har kommit att lagen bör ses över är något som möts av stor glädje. Går det vidare på rätt sätt nu så får vi bättre förhållanden för levande djur och en mer realistisk lagstiftning.