Om din hund blir biten av en orm

Om din hund blir biten av en orm

oktober 12, 2018 0 Av admin

Huggormarna har börjat vakna. Dags att se upp när man tar promenader i naturen. Över 1 500 hundar och 4 000 katter bits varje sommar av ormar i Sverige. Lite tur har vi dock då det bara finns en giftig orm här, nämligen huggormen. Här får du tips om vad du ska göra om din hund blir biten av en.

Många lever med den felaktiga bilden att huggormsbett är ofarliga för hundar. Det är det bara i de lindrigaste fallen då bara platsen av bettet blir lite svullet. I de flesta fallen uppstår dock skador på hundens interna organ och de drabbas av blodbrist. Får hunden bara rätt medicinering och vila så går det skönt nog över.

I de värsta fallen drabbas hunden av njur- och leverskador. De får kraftig blodbrist på grund av att blodkropparna faller sönder och blodäggvita läcker. I dessa fall behöver hunden akut intensivbehandling men det kan även hända att hunden inte klarar sig.

Placeringen av bettet

Hur illa det går har mycket att göra med var bettet sker. Vanligast är någonstans runt nosen eller munnen med det händer också ofta runt tassarna. Vissa hundar klarar sig bra och andra inte, något du aldrig kan veta i förväg. Därför bör alla bett behandlas som ett akut. Huggormen sprutar in gift i bettet, ibland mer och ibland mindre.

Symptom

Till en början så kan det vara så att man inte märker av ormbettet men efter en liten stund blir hunden slö och vill bara lägga sig. Hör du först att hunden gnäller till och sedan blir väldigt slö är det bäst att åka direkt till en veterinär. Svullnaden runt bettet brukar inte komma fören någon timme och blir som kraftigast efter något/ett par dygn.

Tassen farligaste platsen

Blir en hund biten i en av tassarna så svullnar den snabbt upp och det sprider sig uppåt benet. Många tror att runt ansiktet är det farligaste då svullnaden kan sprida sig till luftvägarna men som tur är brukar huden vara ganska tjock runt läppar och nos. Det är oftast de som blir bitna i en tass som inte klarar sig.

Håll hunden lugn och stilla

För att undvikna spridning av svullnaden så bör du hålla hunden lugn och stilla. Detta är dels för att blodet pumpas runt i kroppen. Det är även en annan cirkulation som bidrar i stor utsträckning till spridningen, nämligen lymfcirkulationen. Denna sker via sammandragningar av muskler. Hamnar ormgiftet i tassen så bryter det snabbt ned vävnader och sprids sedan lätt av lymfcirkulationen. Rör eller sträcker hunden på benet då så dras muskler samman och spridningen sker snabbare.

Är du med hunden i trakter långt ifrån hemmet där det finns mycket ormar så är det bra att ha kortison till hands. Detta så du kan starta behandling direkt. Fråga din veterinär efter ett recept. Tänk på att behandlingen inte alls är klar bara för du själv gett hunden kortison. Du ska alltid ta dig till veterinären så snabbt som möjligt.

Vid ett ormbett

  • Hitta ormbettet. Inspektera hunden noga och lägg på ett kylande omslag vid bettet.
  • Håll hunden så lugn och stilla som möjligt. Särskilt viktigt vid bett på tassen.
  • Uppsök veterinär direkt.
  • Har du kortison så hör snabbt av dig till en veterinär för rådgivning om du ska ge hunden medicinen.

Kom ihåg att ta med dig kortisonförpackningen till veterinär om du har gett hunden det. Veterinären måste veta vad du gett hunden och i vilken mängd.