Att äga en småhund

Att äga en småhund

september 26, 2018 0 Av admin

Många tror att om man köper en mindre hund av en liten ras så krävs inte lika mycket arbete som hundägare. Detta kan frambringa problem då deras behov av aktivering, stimulans och motion inte riktigt nås.

Man kan läsa lite här och där att mindre hundar inte är lika krävande i drift och att de inte behöver lika mycket motion exempelvis. Självklart stämmer detta om man jämför med en hund på 60 kg men det kan vara väldigt missledande för någon som ska bli hundägare för förstagången. Mindre motion och aktiviteter är fortfarande inte lite motion och aktiviteter vilket en del verkar tolka det som. Till och med de minsta hundarna mår inte bra av att sitta still hela dagen och kräver ganska mycket motion för att må som bäst.

Det finns mycket folk som verkar älska dvärghundar just av denna anledning. ”Jag kan ju ha den i handväskan” eller liknande citat är något i alla fall jag hör allt för ofta.

Bara för att en hund är liten är inte det samma sak som att den behöver lite aktivering och motion. De flesta små hundar kräver minst en timmes promenad på morgonen och en timme på eftermiddagen för att må bra. Bortsett från själva gången så ska de gärna aktiveras med till exempel lekar utspritt över dagen. Något som kan vara bra att utgå ifrån är att en hund ska ha minst 2,5h promenad och aktivitet dagligen. Oavsett om hunden är stor eller liten.

 

Är det så att en hund aktiveras för lite så brukar det märkas ganska väl. Hunden brukar inte trivas med att vara still och börjar tugga sönder saker, skälla, kissa inne och andra saker som uppvisar att hunden inte trivs med tillvaron.

Små hundraser är faktiskt oftast oerhört aktiva och vill hänga på vad man än gör. Och det innebär inte att den vill bäras runt under armen när du gör dina ärenden. Visst kan det vara enklare med en liten hund om du bor i stan men snälla tänk på att några varv runt kvarteret varje dag helt enkelt inte är tillräcklig stimulans för hunden.