Koppel eller sele till hunden

Koppel eller sele till hunden

september 5, 2018 0 Av admin

Det pågår ständigt en debatt om huruvida man bör ha vanligt koppel eller sele till sina hundar. Det finns ett läger som predikar det vanliga kopplet, medan andra menar att det är inhumant och fel. Enligt dem är sele det enda rätta att sätta på en hund. Jag ska gå igenom lite om hur dessa två synsätt förhåller sig till varandra och var jag står i debatten.

Koppel till sin hund

Koppel är det absolut vanligaste tillvägagångssättet för att hålla koll på sin hund under promenader. Det finns massor av olika sorts koppel och tillhörande halsband som fungerar på olika sätt. Det finns vanliga halsband och så kallade ‘strypband’ som minskas när hunden drar. Detta för att hunden ska hålla sig nära dig och inte vilja dra. Praktiskt, men inte helt snällt mot din fyrbente vän.

Utöver själva halsbandet finns också olika typer av koppel. Dels de med fast längd, och dels de som kan utökas och minskas. Generellt används de med fast längd till lite större hundar, och de med justerbar längd till mindre hundar.

Att ha sele till hunden

Sele är, till skillnad från koppel och halsband, skonsam mot hundens halsparti. Bogpartiet och delvis magen belastas istället för strupe och nacke. Det är mycket sällsynt att du hör din hund kippa efter andan i en sele, förutsatt att den inte är trött. Med halsband finns risken att hunden ‘kvävs’ vid belastning på strupen.

Min slutsats kring koppel och sele

Jag har personligen använd koppel och halsband till mina hundar under alla år. Tanken på sele har inte slagit mig, mer än att det kan vara ett bra träningssätt för kamphundar och andra hundar med stora aktivitetsbehov. Jag pratar då om selar som har kedjor efter sig som hunden får dra på, eller liknande.

Men efter att ha testat sele under en månad måste jag säga att det har vuxit på mig. Det finns egentligen ingen nackdel med det. En enkel sele kostar något mer än halsband, men det skiljer inte många kronor. Visst finns det också exklusiva varianter som kan kosta tusentals kronor, men det finns det ingen anledning för mig att köpa. Jag rekommenderar dig att testa på sele och se hur din hund reagerar på det. Antagligen blir han eller hon ännu mer positivt överraskad än dig!